sakarya escort adapazarı escort akyazı escort arifiye escort erenler escort eve gelen escort ferizli escort geyve escort hendek escort karapürçek escort karasu escort kaynarca escort kocaali escort otele gelen escort pamukova escort sapanca escort serdivan escort sogütlü escort taraklı escort
sakarya escort adapazarı escort akyazı escort arifiye escort erenler escort ferizli escort geyve escort hendek escort karapürçek escort karasu escort kaynarca escort kocaali escort pamukova escort sapanca escort serdivan escort söğütlü escort taraklı escort
sakarya escort sapanca escort karasu escort erenler escort geyve escort kocaali escort akyazı escort hendek escort otele gelen escort ferizli escort kaynarca escort pamukova escort serdivan escort eve gelen escort arifiye escort karapürçek escort adapazarı escort sogütlü escort taraklı escort
sakarya escort kocaali escort taraklı escort pamukova escort serdivan escort akyazı escort arifiye escort geyve escort hendek escort karapürçek escort sapanca escort kaynarca escort erenler escort sogütlü escort karasu escort otele gelen escort ferizli escort eve gelen escort adapazarı escort
sapanca escort sapanca escort webmaster forum
Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ŞİVEYDİZ (GAZİANTEP)


Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası


2 kg taze sarımsak
2 kg taze soğan
500 g kuşbaşı et
1/2 bardak nohut
5-6 bardak su
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 kâse (bardak) süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber

Nohudu ayıklayın ve bir gece önceden ıslatın.
Eti yıkayın ve üstünü aşacak kadar su ile tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca suyun üzerinde oluşan köpükleri etin suyuna karıştırmadan kevgirle toplayıp alın.
Etin üzerine nohudu ve tuzu ekleyin. Et ve nohut iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Taze soğan ve sarımsağı temizleyin. Beyaz kısımları yeşil bölüme kadar yaklaşık 3 cm uzunluğunda doğrayın. Yeşil kısımları salata veya mercimek (malhıta) köftesi, öcce gibi başka yemekler için kullanabilirsiniz.
Et pişince tencereye doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyin. Kısık ateşte soğan ve sarımsaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yoğurdu yumurta ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilâve edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir iki taşım kaynatın ve altım kapatın.
Tereyağı veya zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın ve naneyi ekleyin. Nanenin yeşil rengi çıkmalı ama asla yanmamalıdır. Naneli yağı şiveydizin üstüne gezdirin, karabiberi ekleyin ve servis yapın.

Not: Şiveydiz yaparken artan taze soğan ve sarımsağın yeşil kısımları ile bulgurlu köfte, piyaz veya başka yemekler de yapılır. Bunların başında bir nevi mücver olan öcce gelir. Yuvarlama Gaziantep'in en ünlü yemeklerinden biriyse, hemen arkasından şiveydiz gelir. Taze sarımsak ilk çıktığında bu olağanüstü lezzet bahar sofralarında hemen yerini alır. Bazıları sarımsağı soğana oranla daha fazla kullanır. Yaklaşık 1 kg taze sarımsak ayıklanınca 300 g kadar beyaz kısmı kalır. Kullanılmayan yeşil kısımlardan ise öcce* yapılır. Taze sarımsak mevsimi dışında sadece körpe pırasa ile de yapılabilir.




© lezzetler.com tarif no:87291 | adı:ŞİVEYDİZ (Gaziantep) | gönderen:AyGölgesi | indirme tarihi:16.05.2026 - 11:53