Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PAZILI KIYMALI KİŞLOREN


Hamuru için;
125 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalıdır.) (tereyağı da kullanılabilir)
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı yoğurt (susuz kısmından kullanılmalı)
1 çay kaşığı kabartmatozu
3 su bardağı un (bazen 1 yemek kaşığı az ya da çok un gerekebilir)
İç harcı için;
1 demet pazının sadece yaprakları (500 gr)
150-200 gr az yağlı dana kıyma
1 adet ortaboy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı hazır süt kreması (1 su bardağı süt ve 1/2 su bardağı yoğurt da kullanılabilir)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı un
2 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

İç harcının hazırlanması için; soğanlar incecik yemeklik doğranır. Pazıların yapraklan başka bir yemek için aynlır, saplan yıkandıktan sonra incecik doğranır.
Kıyma, sıvıyağ ve pazı saplan orta boy bir tavaya koyulup sürekli kanştınlarak 2-3 dakika kavrulur. Soğan, biber, tuz ve karabiber eklenip 3-4 dakika daha kavrulur. Sonra da ocaktan alınır ve bir kenarda soğuması beklenir.
Hamurun hazırlanması için; un derin bir yoğurma kabına koyulup tuz ve kabartma tozu eklenir. Oda sıcaklığında yumuşamış olan yağ ve yoğurt ilave edilip yoğurmaya başlanır.
Kulak memesi yumuşaklığında olan ve ele yapışmayan hamur toplanıp üzeri bir mutfak peçetesiyle örtülerek oda sıcaklığında 30 dakika bekletilir.
Üzeri için; süt kreması ve un orta boy bir kaseye koyulur. Tel çırpıcıyla çırpmaya devam edilerek yumurtalar da eklenir. Rendelenmiş peynir, tuz ve karabiber serpilip kanştınldıktan sonra bu karışım soğumuş olan pazılı harca ilave edilir.
Dinlenen kişloren hamuru 24-28 santim çapındaki orta boy ve yağlanmış bir tart kalıbına, kenarlar 2-3 santim yükseltilerek yayılır. Tart kalıbı yerine kelepçeli kek kalıbı ya da borcam da kullanılabilir.
Hamur çatalın ucuyla 4-5 yerinden delinir. Hazırlanan pazılı harç hamurun ortasına aktarılır, istenirse domates di-limleriyle süslenebilir.
5 dakika önceden 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanan fırında 35 dakika, kenarları hafif kahverengi oluncaya kadar pişirilip çıkanlır. Dilimlenir ve sıcak sıcak servise sunulur.

Not; İstenirse kıyma kullanılmayabilir.


© lezzetler.com tarif no:85174 | adı:Pazılı Kıymalı Kişloren | gönderen:umut naz | indirme tarihi:02.06.2024 - 21:17