Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


EKİM TATLISI


1 tatlı kaşığı rafine yağ
3 su bardağı süt
1 vanilya çubuğu
120 gr (1/2 su bardağı) şeker
4 yumurtanın sarısı
15 gr (3 yaprak) jelatin
4 çorba kaşığı su
310 gr (1+1/4 su bardağı) krema (soğutulmuş)
250 gr kestane şekeri (ince doğranmış)

7 su bardaklık bir kek kalıbının içini fırça kullanarak 1 tatlı kaşığı rafine yağla yağlayınız. Kalıbı fazla yağlarının süzülmesi için peçete üstüne ters olarak yerleştiriniz. Sütü ve vanilya çubuğunu orta büyüklükte bir tencerede orta ateşe oturtunuz. Süt ısınınca kaynamamasına dikkat ediniz. Tencereyi ateşten indirip soğuması için bir kenarda bekletiniz.
Şekeri orta boy bir kaseye koyup ortasını havuz biçiminde açınız. Yumurta sarılarını birer birer içine koyup tahta bir kaşık yada spatulayla şekere katarak, hafif köpüklü bir kıvama gelinceye kadar karıştırınız.
Soğumaya bıraktığınız tencereden vanilya çubuğunu çıkarıp atınız. Sütü sürekli karıştırarak şekerli yumurta karışımına dökünüz.
Jelatini küçük bir tencerede 4 çorba kaşığı su ile hafif ateşe oturtup ,sürekli karıştırarak eritiniz. Jelatin eriyince tencereyi ateşten indirip bir kenara bırakınız.
Büyük bir tencerenin üçte birini suyla doldurup harlı ateşe oturtunuz. Su kaynamak üzereyken altını iyice kısınız. (Su sıcak kalmalı ama kaynamamalıdır.) Yumurta ve sütlü karışımın bulunduğu kaseyi bu suyun içine oturtup yavaş yavaş karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriniz. (Dibinin tutmaması için fazla kaynatmaktan kaçınınız.)
Karışım muhallebi kıvamına gelince erimiş jelatini karıştırarak katınız. Karıştırmaya ara vermeksizin 2-3 dakika, pürtüksüz bir kıvama gelinceye kadar pişiriniz.
Hazırladığınız bu muhallebiyi bir süzgeçten orta büyüklükte bir kaseye aktarınız ve bu kaseyi içi buz dolu başka bir kaseye oturtunuz. Muhallebiyi katılaşmaya başlayıncaya kadar tahta bir kaşıkla sürekli karıştırınız.
Kremayı orta boy bir kasede hafifçe koyulaşana kadar bir telle çırpınız. Kremayı bir servis kaşığıyla karıştırıp doğranmış kestane şekerleriyle birlikte katılaşmış muhallebinin içine katınız. Bu karışımı hazırladığmız kek kalıbına boşaltınız.
Kalıbı alüminyum kâğıdı yada yağlı kağıt ile kapatarak, Ekim Tatlısı iyice sertleşene kadar 8 saat yada bir gece buzdolabında bekletiniz. Servisten önce kalıbı 1 dakika sıcak suya oturtup iç kenarlarında çepeçevre bir bıçak gezdirdikten sonra, tatlıyı soğutulmuş bir servis tabağma ters çevirerek çıkarınız. Üstünü çırpılmış krema ile süsleyip servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:60360 | adı:EKİM TATLISI | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:03.06.2024 - 12:23