Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


İTALYAN MUTFAĞINA ÖZGÜ YİYECEK İÇECEK RİTÜELLERİ


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

İtalya, Akdeniz ülkelerinin tipik özelliğine sahip sıcakkanlı insanların ve eğlence hayatının sıklıkla görülebileceği bir ülkedir. Çok çeşitli kutlama, karnaval ve bayramlara sahip ülkede her özel gün, özel hazırlanmış kutlama veya anma törenleriyle süslenir. Ülkenin sahip olduğu özel günlerin kutlama veya anma etkinlikleri çok eski kültürlere kadar uzan­maktadır. Ortak hazırlanan yemekler tüketilerek, yöresel danslar edilir.
Yılbaşı birçok Avrupa ülkesinde olduğu İtalya'da da en önemli kutlama günü özelliğindedir. Dışarıda gerçekleştirilen toplu kutlamaların yanında aile ve akrabalarla ev ortamında yapı­lan özel kutlama seremonileri de yaygındır. Ev ortamında gerçekleşen kutlamalarda hindi söz konusu ana yemek olsa da bölgelere ve zevklere göre kırmızı et veya deniz ürünleri de tüketilebilmektedir. Ana yemek sonrası en çok tercih edilen tatlılar ‘panettone veya pandoro'dur. Noel pastası olarak bilinen panettone klasik yaş pasta özelliği taşırken pandoro yıldız şeklinde hazırlanmıştır ve Hristiyanlar tarafından meleklerin hediyesi olarak kabul edilmektedir.
İtalyanlar, bebeklerin vaftiz töreninden sonra ev yapımı pasta ve hamur işleri ile evde kutlama yapmaktadırlar. Güney İtalyanlar eve dışardan yemek getirmenin kötü şans oldu­ğuna inanmaktadırlar. Evlenirken düğün pastası kesmek şarttır. Tüm düğünlerde pastanın üstünde küçük gelin ve damat figürleri vardır. İkram olarak popüler İtalyan hamur işleri (wanda) ve şekerle kaplanmış beyaz badem (bomboniera) sunulmaktadır.
İtalya'da ulusal bayramlar karnavallar havasında kutlanmaktadır. Toplu kutlamalar sokaklarda düzenlendiği için bu özel günlerde pizza ve dondurma tüketimi dikkat çeker.

İtalya için önemli diğer gün ve etkinlikler;
1 Ocak Yılbaşı
17 Mart Unità d'Italia İtalya'nın birleşmesi kutlanır.
25 Nisan Ulusal Bayram 2. Dünya Savaşı sonrası Nazilerin İtalya'yı terk ediş günü.
1 Mayıs İşçi Bayramı
2 Haziran Cumhuriyet Bayramı Krallığın sona ermesi ve İtalya Cumhuriyeti'nin kuruluşu (1946).
6 Ocak Çocuk Bayramı-Epifania Çocuklara hediye verilen özel gün.
14 Şubat Sevgililer Günü
19 Mart San Giuseppe (St Joseph)­Festa del Papà (Babalar Gunu Ekmek hamuru kızartılıp üzerine pudra dökülerek kutlanır.
Pazar (Mart veya Nisan sonu) Paskalya Öncesinde 40 gün oruç tutulur sonrasında kutlamalar yapılır.
15 Ağustos Hz. Meryem'in göğe yükselişi Ulusal tatil ilan edilir.
1 Kasım Azizler Günü Tüm azizlerin kutsandığı gün.
2 Kasım Merhumları anma günü
8 Aralık Meryem Ana Günü
25 Aralık Noel Bayramı Ailenin bir araya gelerek yemek yediği bir kutlamadır.
26 Aralık Santo Stefano Günü


© lezzetler.com tarif no:159404 | adı:İtalyan Mutfağına Özgü Yiyecek İçecek Ritüelleri | gönderen:gül | indirme tarihi:23.05.2024 - 14:16