Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ZENCEFİL


Zencefil uzak doğu ülkelerinde yemeklerden, çaylara, kurabiyelere, keklere kadar bir çok ürüne katkı maddesi olarak kullanılıyor. Ülkemizde genelde çay için satın alınıp tüketiliyor. Bazı kişiler acı olarak nitelendirsede, rahatlatıcı bir tadının olduğu söylenebilir. Çayını içmekle kalmayıp, demlediğiniz zencefilleri yiyebilirsiniz de. İçtiğiniz bir bardak normal çayın içine, ince bir dilim zencefili dilimleyip deneyebilirsiniz.
Zencefil, miğde bulantısı/hazımsızlığı, baş dönmesi, eklem iltihaplanmaları, kolik hastalığı, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğu bilinmektedir. Taze zencefil; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içermektedir.
Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar.
Kanın yapısını daha akışkan hale getirir (ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir), kalp ritminin düzene girmesini sağlar.
İştah açıcıdır, mideyi düzenler, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarında ve hazıksızlıkta iyi bir seçimdir.
Barsaklarda biriken ve atılamayan gazların atılmasını kolaylaştırır.
İyi bir antioksidandır, oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Solunum yollarını açar, vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir, özellikle romatizmal hastalıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
Baş ağrılarını giderici özelliği vardır, uykuyu rahatlatır. -Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür.
Çay yapımında kullandığınız bitkileri, aromaları tükenene kadar, bir kaç defa demleyerek tüketebilirsiniz.




© lezzetler.com tarif no:136511 | adı:Zencefil | gönderen:çelik çomak | indirme tarihi:05.06.2024 - 17:36