Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KARIŞIK ETLİ BÖREK


Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
400 gram füme dana dili,
300 gram karışık salam,
300 gram sosis,
100 gram yağsız dana eti,
bayat 2 dilim ekmek,
rendelenmiş 4 çorba kaşığı kaşer peyniri,
1 bardak süt,
150 gram tereyağı,
4 yumurta,
1 çorba kaştğı kıyılmış dereotu,
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz,
kıyılmış 3 yaprak defne,
kıyılmış bir tutam biberiye,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1.5 kilo yufka.

Yapımı:
Bir bardak sütü 125 gram tereyağıyla bir kuşaneye koyup kaynatmalı. Karışım kaynayınca kabı ateşten indirip içindelikler ılıyıncaya kadar soğumaya bırakmalı. İki yumurtayı iyice çırpmalı ve ılık sütlü yağı çabuk çabuk karıştırırken bunu azar azar katarak bu karışıma yedirmeli. Beri yanda füme edilmiş dana dilini, sosisi, salamı ve yağsız dana etini karıştırarak makineden iki defa geçirmek suretiyle kıymalı. Bu kıymaya çırpılmış iki yumurtayı, sütte nemlendirildikten sonra ufalanmış ekmek içini, rendelenmiş kaşeri, kıyılmış dereotunu, maydanozu, defne yaprağını ve biberiyeyi katmalı. Karabiberiyle tuzunu da serptikten sonra karışımı İyice yoğurarak birbirine yedirmeli. Karışım fazla katı olursa, yoğururken bir-iki kaşık süt ilâve etmeli. Her şey hazır olunca, otuz santim çapında bir tepsi almalı ve 25 gram tereyağıyla içinin her yanını yağa bulamalı. Tepsiye bir kat yufka yaydıktan sonra (Bu yufka yaprağının tepsinin kenarından taşması gerektir. Öbür yufka yapraklarının ise tepsiden taşmaması lâzımdır. Onun için o yaprakların kenarlarını kesip ortaya yaymak gerekir) bir kaşıkla sütlü yağ ve yumurta karışımından alıp yufkanın üstüne yaymalı. Her seferinde aynı işlemleri yapmak suretiyle üç yaprak yufka daha koymalı. Dördüncü tabakanın üstüne kıymalı harcı yaydıktan sonra aynı İşlemleri yaparak dört tabaka yufka daha koymalı. Yufkaların yayılması tamamlanınca tepsinin ağzından sarkan en alttakinin uçlarını içe ve en üste doğru kıvırmalı. Ancak yufkanın kenarlarını içe kıvırırken tepsinin kenar kısımlarında daha kabarık bir şekilde durmalarını, böylece en üste sürülecek sıvının tepsinin içine akmasını önlemesini temin etmeli. Kalan yağlı ve yumurtalı sütü en üste yaydıktan sonra tepsiyi orta ısılı fırına koymalı ve böreğin altı ve üstü nar gibi kızarıncaya kadar orada tutmalı. Alttaki yufkanın üste kıvrılması İşine önem vermek lâzımdır. Çünkü en üste sürülen sıvı tepsinin kenarından alta doğru akarsa, içindeki süt, böreğin tepsiye yapışmasına sebeb olur ve börek parçalanmadan tepsiden çıkarılamaz.

İsteyenler yufka yerine evde açılmış hamurla da bu böreği yapabilirler. Bu şekilde börek yapmak isteyenlerin malzeme olarak 600 gram un, 300 gram tereyağı, 1 bardak su ve yeteri kadar tuza ihtiyaçları vardır.


© lezzetler.com tarif no:11392 | adı:KARIŞIK ETLİ BÖREK | gönderen:mutfaktabirimivar | indirme tarihi:20.05.2024 - 21:53