Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > MAYALI HAMURLAR HAKKINDA (2,477 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

MAYALI HAMURLAR HAKKINDA



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



MAYALI HAMURLAR HAKKINDA

Pasta, bisküvi, sandviç, ekmek vb. gibi pek çok hamur çeşidinde mayalı hamur kullanılmaktadır. Mayalı hamurla yapılan çeşitler gösterişli ve lezzetli yiyeceklerdir.
İnsanlar tarih boyunca buğdayı un haline getirip çeşitli ekmekler hazırlamışlardır. Daha sonraları unun içerisine çeşitli malzemeler ilâve etmek suretiyle çörek, kek, pasta, bisküvi gibi pek çok çeşit hamur işi hazırlamasını öğrenmişlerdir. Bugün hamur işi bir sanayi kolu haline gelmiş pek çok pastahane kurulmuştur. Hamur çeşitlerini yapılışlarına göre grup-l<ım ayırmıştık; bunların en önemlilerinden biri de, mayalı hamurlardır.
Mayalı hamurları hazırlamak için içerisine toz maya, ekmek mayası gibi mayaları koymak gerekir.
Maya bir enzimdir. Yani, bakteri grubudur.
Piyasada yaş ve kuru olmak üzere iki şekilde bulunur. Kuru olanı daha tesirlidir. Herhangi bir mayalı hamurdan bir bisküvi veya pasta hazırlayacaksak, 10 gr. kuru maya gerekli olan hamura, elimizde kuru maya yoksa, 20 gr. yaş maya koymak gerekir. Yani, kuru maya, yaş mayadan iki defa daha tesirlidir.
Hamurları kabartmak için bazı yollar vardır. Bunların en önemlileri aşağıdakilerdir:
a) Fermantasyon yoluyla kabartma : Bunda yukardaki mayalardan biri kullanılır. Aslında bakteri olan bu maya, uygun bir ortamda (sıcaklık vo besin) çoğaltmak suretiyle unun nişastasını parçalar, bu parçalanma bonucu çıkan gaz, hamuru kabartır.
b) Mekanik yolla kabartma : Bunda tozşeker, yumurta ile çarpılırken bu çarpma sonunda hava bu maddelerin içerisine girer. Yumurta akı ve tozşeker bu havayı tutar. Çarpma devam ettiği sürece hava da içeri girmeye devam eder. Bu hava da belli bir hacmi işgal ettiğinden, bu da karışımı kabartır. Kek ve yumurta akını kar haline getirme (kabartmada) bu teknik kullanılır.
c) Karbonat, kabartma tozu (baking powder), amonyak tuzu, krem tartar denen kimyasal maddelerle kabartma: Bu kimyasal maddeler unun içerisine konduklarında ısı etkisiyle bu maddeler ayrışarak karbondioksit gazı meydana getirirler. Bu gaz da hamurun içerisinde belli bir hacmi işgal etmek ister, bu da hamuru kabartır.
Bu maddeleri, malzemelerde yeteri kadar kullanmak gerekir. Fazlaları kabartmada rol oynamak yerine hem rengini, hem tadını bozarlar. Bunu göz ve ağızla anlamak mümkündür. Hamur, sarı ve yeşilimsi bir renkle acı bit tat alır bu bakımdan iyi kabarsın diye bu maddelerden fazla koymak doğru değildir.
d) Yağla kabartma : Bu teknikte hamurun İçerisine konan yağ ve çalışma tekniği, hamuru kabartır. Puf böreği ve diğer yağlı börek hamurları, mijföy hamurlan bu gruba örneklerdir.

MAYALI HAMURLARIN HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ:
Maya veya ekmek mayası koymak suretiyle bir hamur çeşidi yapacak olursak, mayayı iki şekilde hamura koyarız. Bunun birinci şekline, üre hazırlama denir. Bunda hangi mayalı hamuru hazırlayacaksak o miktardaki un, hamur tahtasına konur. Ortası açılarak ölçülü miktar maya ortaya konur. Ilık süt veya su sadece mayayı yumuşatıp ezecek miktar kadar konup, maya iyice ezilir. Sonra etraftan un alınarak bu un mayayla karıştırılmak suretiyle suluca bir hamur yapılır.
Sonra bu hamurun üstü unla kubbe şeklinde örtülür. 10-15 dakika sonra unun üzeri çatlamaya başlar. Bu esnada bir fermantasyon başlamış demektir. Çıkan gaz belli bir hacmi işgal etmek isteyeceğinden, unu yarar ve buradan çıkmaya başlar. Unun üzeri iyice çatlayınca, diğer malzemeleri koyarak pasta veya bisküvi, sandviç çeşidini yapmaya başlarız. Hamur bu malzemelerle de yoğrulup hazırlandıktan sonra, tekrar mayalanmaya bırakılır. Burada da yeter miktar mayalandıktan sonra, pişirilir.
Bu şekilde mayayı üretmeye (çoğaltmaya), üre hazırlama denir.
İkinci bir şekil de, ayrı bir kapta mayayı hazırlama, yani çoğaltmadır.
Bu usulde de, maya bir kabın içerisine konur. Ilık süt veya suyla maya iyice ezilir. Sonra bir avuç kadar un ilâve edilmek suretiyle cıvık bir hamur hazırlanır. Hamurun üstü kapanıp, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakılır. Bir süre sonra hamur kabarır, yani mayalanır. Sonra oradan alınıp ölçülü unun içerisine konur, diğer malzemeler de ilâve edilerek, yoğrulup istenilen çeşit hazırlanır.
Her iki şekilde de birinci amaç, mayayı çoğaltmadır. Her iki şekil İstenilen bütün çeşitlere uygulanır. Size hangisi kolay gelirse çeşitlerinizi o şekilde hazırlayınız.
Mayalı hamurların hazırlanmasında dikkat edilecek hususlardan biri de, mayalandırma süresidir. Mayalandırmaya uzun süre devam edecek olur sanız, hamurdaki şeker de mayalanmaya başlar vo hamurdaki şeker miktarı azalır. Azalan şeker de hamuru iyi kabartmaz
Bu bakımdan mayalı hamurları fırında uzun süre beklettiğiniz halde üzeri kızarmıyorsa nedeni mayalandırma süresini geçirmiş olmanızdır.
Mayalandırma süresini tam olması için dikkat adilimesi gereken şeyler şunlardır:
Mayayı çoğaltma işleminde, unun üzeri 4-5 yerinden çatladığı zaman hemen diğer malzemeleri ilâve edip, hamuru yoğurursanız ve yoğurma işlemi bittikten sonra hazırladığınız çeşitleri ilk koyduğunuz büyüklükten iki misli büyüklüğe gelince fırına koyup pişirecek olursanız mayalanma miktarı tamdır.
Böyle bir hamur fırından çıkınca, üzeri istenilen kırmızılıkta olur. Mayalandırma süresi geçirilen hamurlar aynı sıcaklıktaki fırında uzun süre de bırakılsalar, yeterli ölçüde kızarmazlar.
Bu hususlara dikkat ederek hazırlayacağınız çeşitler daima yüzünüzü güldürecektir.

Mayalı hamur çeşitleri iki türdür:
Katmerli olanlar: Bu çeşitte hamura bol miktarda yağ konarak çeşitler katmerli, ağızda yaprak hamuru gibi dağılan çeşitler yapılır.
Katmersiz olanlar: Bu çeşide yağ hiç konmaz veya az miktar konulur. Bunlara örnekler: Ekmekler, sandviçler, Japon ekmeği (küçük ekmek) vb. gibi çeşitleri gösterebiliriz.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
MAYALI HAMURLAR HAKKINDA tarifi, Diğer Konular bölümüne ait bir tariftir.
MAYALI HAMURLAR HAKKINDA tarifi, 2,477 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası