Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Sofra Düzeni ve Servis > ÇAY MASALARININ HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ (4,568 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

ÇAY MASALARININ HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



ÇAY MASALARININ HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ

Çay masaları 4 şekilde hazırlanır:

Uzun büyük masa düzeni:
Bu tip ziyafette masalar gelecek misafir adedine göre salonun uygun bir köşesine konur. Masanın üzerine molton tabir edilen örtü altlığı konmalıdır. Bunu koymaktan amaç, masanın sertliğini gidermek, ayrıca yeme, İçme araçlarının ses çıkarmaması, bir de bileklerin masaya temasından rahatsız olunmaması içindir.
Molton olarak kullandığımız eşyaların en iyisi, ince bir muflon olabilir. Varsa ince bir battaniye, hiçbiri yoksa, birkaç kat çeşitli örtüler de olabilir.
Masanın üzerine molton koyduktan sonra bunun üzerine çay masa örtüsü düzgün bir şekilde yayılır.
Çay masa örtüleri açık çeşitli renklerde işli veya işsiz olabilir. Masaya örtü yayıldıktan sonra çay eğer oturularak verilecekse, sandalyeler masanın etrafına dizilir. Sandalyeler masanın altına sokulmaz, masa kenarıyla paralel olmalıdır. Sandalyeleri çok sık yerleştirmemen, bir kişi için 70-80 cm. mesafe düşünülmelidir.
Sandalyeleri masanın etrafına yerleştirdikten sonra sandalyelerin tam ortasına masa kenarından bir başparmağı boğumu içerden pasta tabaklarını yerleştiriniz. Tabakların ya içerisine veya sol tarafa güzel katlanmış şekilde çay peçetelerini koyunuz.
Çay ziyafetlerinizde pasta varsa masaya çatal ve bıçak koymalıdır. Çatal, pasta tabağının soluna, bıçak pasta tabağının sağına konur.
Çay fincanları veya bardakları altlıklarıyla beraber pasta tabağının sağ üst köşesine, fincanların sapı sağa gelecek şekilde konur. Kaşıklar tabağa konur, çünkü içine konursa sıcağın etkisiyle ısınır. Rahat karıştırma işlemi yapılamaz. Kaşığın sapı sağa gelecek şekilde çay tabağının kenarına konur.
Çay için gerekli masa bu şekilde hazırlandıktan sonra masaya bir göz gezdirilip eksikler tamamlanır. Sonra ikram edilecek yiyecekler masaya getirilir. İkramlar içerisinde en güzel olan yiyecek çeşidi (örneğin, pasta vb.) gibi bu masanın tam ortasına diğer tatlı ve tuzlu çeşitleri yer yer masanın muhtelif yerlerin konur. 10 kişilik bir masa için iki şekerlik hesabıyla şekerlik ve şeker maşası konur. Yaş pastaları kesmek ve dağıtmak için bıçak, spatül veya pasta maşası da uygun yere konur.
Kuru bisküvileri almak için araca gerek yoktur. Elle alınabilir.
Çay masalarını çiçek vazolarıyla süslemeye gerek yoktur. Renkli pastalar, bisküviler masayı kâfi derecede süsler. Eğer masada ikram edilecek çeşit az ve boşluklar varsa, kısa saplı çiçeklerden yapılmış tanzimler konabildiği gibi, örtünün üzeri de çiçek veya yapraklarla süslenebilir.
Ev sahibi, masayı son bir kez gözden geçirip, eksikleri tamamlar. Son-i ra misafirler arasında önce en yaşlı veya kıdem bakımınddn en yüksek kimseyi, bunların hiçbiri yoksa, herhangi biri şerefine veriliyorsa, önce o şahıstan başlanarak misafirler masaya davet edilir. Ev sahibi de şeref misafirinin soluna oturarak bu masada hep beraber oturulup hoş vakit geçirilerek çaylar içilir. Çay, herkes oturduktan sonra masaya getirilip, oturanın sağından bardaklara konur. (Konurken bardakta dudak payını, yani yarım cm. kadar az koymak gerekir. Çayı içerken taşıp dökülmesin diye.) Fazla bırakmakta pek hoşa gitmez. Çay ve su konurken bardak ele alınmaz.
Cay ziyafetlerinde mutlaka çay ikram edilmez. Soğuk ve sıcak başka meşrubatlar da ikram edilebilir.

Yer yer masa düzeni:
Bu şekil, çok kalabalık çay ziyafetlerinde uygulanır.
Herhangi mutlu bir olayı kalabalık bir grupla kutlamak gerektiğinde, geniş bir salonun muhtelif yerlerine masalar konur. Masalar yukarıda izah edildiği şekilde hazırlanır. İkram edilecek pasta ve bisküviler de konduktan sonra misafirler masalara davet edilir.
Bu şekilde hazırlamada ev sahibi bütün masalara aynı ihtimamı göstermelidir. Hem düzeni bakımından, hem de pasta ve bisküvi çeşitleri bakımından.

Kokteyl tipi masa düzeni:
Bu tip daha ziyade çok samimi dost ve akrabaların ziyaretlerinde hepimizin bildiği ikram şeklidir.
Misafirler eve geldiğinde salona alınırlar. İkram saati gelince, misafirlere önce peçete, pasta tabağı ve yemek için gerekli araçlar verilir. Sonra ikram edilecek pasta ve bisküviler servis tabağına çok muntazam yerleştirilir. Misafirlerin görebileceği bir yere konup, oradan alınarak misafirlere servis yapılır. En sonda çay veya diğer içecekler ikram edilirler.

Açık büfe düzeni:
Cok kalabalık kabul günlerinde ise bu tip ikram ev sahibi için çok yorucu olur. Bunun yerine, soğuk büfe veya diğer bir ismiyle açık büfe uygulanır. Bunda ikram edilecek pasta, bisküvi vb. yiyecekler salondaki masanın üzerine muntazam bir şekilde zevke göre yerleştirilir. Pasta tabakları, peçete, çatal ve bıçaklar masanın uygun bir köşesine misafir ade-dince konur. Sonra ikram saatinde ev sahibi gruptaki en yaşlı ve mevkice en büyük kimseyi bu masaya davet eder, sonra diğer misafirler de masaya davet edilir. Misafirler masadan, önce peçete, sonra pasta tabağını ve çatal, bıçağını alır. Sonra da yiyeceği çeşitlerden alarak, yerine oturur. Sonra, oturanlara çay veya diğer içecekler ikram edilir.

Her dört çeşit de memleketimizde uygulanmaktadır.
Çay saatleri 16.00-18.00 arasıdır. 18.00'den sonraki saatler kokteyl saatidir. 20.00-21.00 de akşam yemeği saatidir. Çay ziyafetlerinizde saatleri de buna göre ayarlamalısınız.
Ziyafetlerinizde hem aşırı çeşide, hem de aşırı ısrara gerek yoktur. Her şeyin ifratı memnuniyetsizlik yaratır. Bu bakımdan ev sahipliği görevi yaptığınızda bu hususlara dikkat etmeniz gerektir.
Çay ziyafetlerinde ikram edeceğiniz pasta ve bisküvilerin hem çok taze, hem de çok özenle ve temiz olarak hazırlanması gerekir.
Türk çayı çok iyi demlenmen ve iyi cins bir çayla yapılmalıdır.
Eğer misafirleriniz arasında ecnebi dostlarınız varsa, çayla beraber sütlükle süt veya krema vermeyi de ihmal etmeyiniz.
Çay ziyafetleri kapalı salonlarda olduğu kadar, teras, balkon ve bahçelerde de hazırlanabilir. Güzel havalarda çayı bu gibi yerlerde ikram daha hoşa gider. Çay ziyafetlerinde pasta ve bisküvilerin yanısıra, kanepe, küçük sandviç, küçük pizzalar da hoşa giden yiyecek çeşitleridir. Pasta ve bisküvi hazırlayamadığınız zamanlarda bu çeşitlerle de misafirleri ağırlamak mümkündür.
Az sayıda misafir ağırlamada bir tatlı, bir tuzlu çeşidi de yeterli bir ikramdır. Aşırıya bugünkü ekonomik şartlarda gerek yoktur.
Özel günlerdeki ikramları da durumunuzla orantılı yapmaya gayret ediniz.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
ÇAY MASALARININ HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ tarifi, Sofra Düzeni ve Servis bölümüne ait bir tariftir.
ÇAY MASALARININ HAZIRLANMA ŞEKİLLERİ tarifi, 4,568 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası