Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Necip Usta tarifleri

Necip Usta Yemek Tarifleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Ayşe Tüter Yemek Tarifleri
Banu Atabay Yemek Tarifleri
Elif Korkmazel Yemek Tarifleri
Emine Beder Yemek Tarifleri
Ergun Köknar Yemek Tarifleri
Eyüp Sevinç Yemek Tarifleri
Gülhan Kara Yemek Tarifleri
İkbal Gürpınar Yemek Tarifleri
Necip Usta Yemek Tarifleri
Nedim Atilla Yemek Tarifleri
Oktay Usta Yemek Tarifleri
Özgür Şef Yemek Tarifleri
Sahrap Soysal Yemek Tarifleri
Selçuk Kuzu Yemek Tarifleri
Tuğrul Şavkar Yemek Tarifleri
Ümit Usta Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol

Sayfa: 1, 2, 3 ... 28, 29, 30  Sonraki »


YAĞLI BÖREK HAMURU

Necip Usta

Hamuru için:
1 kilo ekstra un
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
2,5 bardak soğuk su
1 kahve fincanı rafine yağı
İçine sarmak için:
800 gram margarin (böreklik)

Mermerin üzerine unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuz, limon suyu, soğuk su ve yağı ilâve edip, kuvvetli yoğurarak top gibi bir hamur yapınız.
Hamurun tam ortasından, karşılıklı yarı kalınlığına kadar bıçakla keserek dört kulak meydana getiriniz ve üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek yarım saat dinlendiriniz.
Sonra, alt ve üstüne hafif un serperek, yalnız yarılmış kulak biçimi hamurları merdane ile her birisini kendi yönünde olmak üzere 1,5 santim kalınlığında açınız. Hamurun ortasına dokunmayınız.
800 gram margarini, masaya vurarak hafif yassıltılmış ve yumuşatılmış olarak kalıp gibi hamurun tam ortasına yerleştiriniz. Kulak biçimi hamur uçlarını karşılıklı olarak evvelâ birini yağın üzerine muntazam kapatınız.
Sonra alt ve üstüne hafif un serperek 1 santim kalınlığında, genişliğinden üç misli uzun olarak hamuru bir merdane ile düzgünce açınız. Hamuru 60 santim kabul edelim, 20 santimlik bir ucunu hamurun üzerine katlayıp, karşıda kalan 20 santimlik ucu da katlanmış kısmın üzerine katlayınız ve üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez kapatıp 30 dakika serin bir yerde dinlendiriniz.
Sonra, aynı hamuru yarım santim kalınlığında uzunlamasına açınız ve yine 60 santim uzunluğunda kabul ederek, bu sefer karşılıklı 15'er santimlik uçlarını hamurun tam ortasında birleştirerek katlayınız ve yine tam ortadan katlanmış ucun birisini diğerinin üzerine katlayıp, üzerine sıkılmış ıslak bez örterek 30 dakika dinlendiriniz.

Not: İlk yaptığınız katlama şekline «tek tur», ikinci yaptığınız katlama şekline de «çift tur» denir.




PATLICAN HALAYIK KISTIRMASI

Necip Usta

4 adet patlıcan
200 gr. kuzu kıyması
2 çorba kaşığı margarin
3 adet domates
1 adet yumurta
3 adet kuru soğan
2.5 çorba kaşığı tuz
2 adet dolmalık biber
1 bağ doğranmış maydanoz
1/2 su bardağı su

1) Patlıcanların saplarını 2 santim yukarıdan kesip atınız. Altındaki yapraklı kısmı külâh biçimi keserek temizledikten sonra patlıcanların alt kısmından da 1 santim kesiniz.
2) Alt ve üzerlerinden 2'şer santim kabuk bırakıp keskin bir bıçakla patlıcanları tamamen soyunuz.
3) Tam ortalarına bir bıçak sokup aşağı yukarı hareket ettirerek 4 santim yarınız. Yardığınız kısmın karşısından bir kere daha yarıp 2 çorba kaşığı tuz serperek 1 saat bekletiniz.
4) Sonra yıkayıp bir tabağa çıkarınız. Domateslerin kabuğunu soyup ince kıyınız. Soğanları piyaz doğrayınız.
5) Küçük bir kapta soğanı yarım çorba kaşığı tuzu ve maydanozu ilave edip iyice ovunuz. Kıymayı ve domatesin 1/3'ünü yumurtaya ilave edip iyice karıştırınız.
6) Patlıcanların yarık kısmını başparmağınızla açarak harcı doldurunuz
7) Bir tencerenin dibine sanayağını koyup patlıcanları üzerine, onun üzerine de domatesi, biberleri ve suyunu koyup kapağını kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişirip servis yapınız.




LAKERDA

Necip Usta

1) 1 adet iri torik balığının kafasını ve kuyruğunu keserek atınız. Balığın karnını yarmadan bağırsaklarını çıkarınız ve balığı 3 eşit parçaya kesiniz; bir musluğun altında genişçe bir kaba koyup üzerine kapatıncaya kadar su doldurunuz. Ve musluğu hafif akar vaziyette bırakınız.
2) Bir teli balığın belkemiğine bir ucundan sokup öbür ucundan çıkararak belkemiğindeki kanı tamamen temizleyiniz ve karnından kemiğe yapışık kanı da temizleyip içerisine buz atınız.
3) Zaman zaman musluğu açıp su akıtarak ve buz atarak 24 saat buzlu suda ıslayınız.
4) Sonra bir tepsinin tersine çıkarıp süzdürünüz ve bir bezle tamamen kurulayınız Balıkların kilosuna 35 gram iri kayatuzu hesap ederek içini, dışını, alt ve üstünü tuzlayınız
5) Bir teneke veya çukur uzun bir kabın altına tuz serpip, balıkları üst üste dizip buzdolabına koyunuz 5 gün buzdolabında bekletip çıkararak sularını tamamen süzdürünüz.
6) 10 kilo soğuk suya 1.400 gram iri kayatuzu koyup, karıştırarak tamamen eritiniz ve balıkların üzerini kapatıp 2 parmak aşıncaya kadar doldurunuz.
7) Buzdolabında 5 gün bekletip istediğiniz zaman kullanınız.



SALAMURA

Necip Usta

1600 gram iri tuz
50 gram güherçile (potasyum nitrat)
3 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı ardıç
1 çorba kaşığı tane karabiber
2 kahve fincanı tozşeker (100 gr.)
2 diş sarmısak
6 adet karanfil

1) Hepsini birlikte bir tencereye koyup 2 dakika kaynatınız.
2) Sonra temiz bir tülbentten süzdürünüz, soğutunuz ve kullanmanız için hazırdır.

Not: Salamuralar dikkatle, ölçülerek kullanılmalı, berrak ve temiz olmalıdırlar. Salamura, areometre ile ölçülür. Yukarıda hazırladığınız salamura 14 derecedir. İçerisine 1 yumurta bıraktığınız zaman yumurta suyun üstünde bir kısmı dışarda kalarak durur. Tuzu azaldıkça yumurta dibe doğru batar. Tuz seviyesi yükseldikçe suyun üstüne çıkmaya başlar. Aynı salamurayı ikinci defa kullanırsanız yine biçmelisiniz, tuzde eksilme olabilir. En iyisi, taze salamura kullanmaktır.



YOĞURT YAPIMI

Necip Usta

Sütü:
1,5 kilo inek sütü
750 gram manda sütü veya koyun sütü
Mayalanması için:
3 çorba kaşığı su ile ezilmiş ve karıştırılmış 1 tatlı kaşığı taze yoğurt

1) Sütleri 5-6 dakika kaynatıp 200 gram süt alabilecek kâselere boşaltınız ve süt 45 derece soğuyuncaya kadar bekleyiniz.
2) Sonra beher kâseye 1 çay kaşığı hazırladığınız yoğurttan koyup, kışın 40 derece, yazın 25 derece bir dolapta 3-4 saat bekletiniz.
3) Dolaptan çıkarıp 2 saat normal sıcaklıkta saklayınız ve sonra buzdolabına koyup istediğiniz zaman kullanınız.

Not: Süt en iyi şekilde şırıngayla mayalanır. Çünkü, sütü kâseye koyduğunuz zaman üzeri kaymak tutar. Kaymağın içine şırıngayla yoğurdu ilâve etmek kolay olur. Hepsine maya sıktıktan sonra şırıngayla her kâseden süt alınıp tekrar tazyikle boşaltılır. Böylece, mayanın karışması sağlanır. Kâsedeki sütün sıcaklığını, vücut sıcaklığını ölçtüğünüz dereceyle ölçünüz. Mayalama derecesi 37'ye kadar düşebilir.


Fotoğraf "sessiz bilge" tarafından gönderildi. 23.03.2020



KEBAP PİDESİ

Necip Usta

40 gram maya
2 çorba kaşığı tuz (45 gram)
3 su bardağı su (650 gram)
1 kilo ekstra un

Maya, tuz ve suyu bir kaba koyup 2-3 dakika karıştırınız. Unu ilâve ederek iyice yoğurup yuvarlak bir hamur yapınız. Üzerine kalın bir bez kapatarak 30 dakika mayalanmaya bırakınız.
Hamuru tekrar bir iki yoğurup, 100'er gramlık parçalara bölünüz. Avucunuzun içi ile top gibi yuvarlayıp üzerine kalın bir bez kapatarak 30-35 dakika mayalandırınız.
Mayalanan hamurun bir tanesini tepsiye koyup, ıslak elie ve parmaklarınızın ucuyla bastırarak pideyi 1 milim kalınlığında açınız.
Diğerlerini aynı şekilde yanyana açıp, üzerlerine fırçayla biraz süt. sürerek mümkün olduğu kadar hızlı fırında 3-4 dakika pişirip çıkarınız.

Not: Fırın orta hararetli ve ağır olursa, pide kurur ve sert olur.


Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 05.04.2020



TOST EKMEĞİ

Necip Usta

17 su bardağı un (1700 gram)
100 gram yaş maya
1,5 kahve fincanı tozşeker
2 çorba kaşığı tuz (50 gram)
180 gram kahvaltılık margarin
5 su bardağı ılık su
2 adet geçme kapaklı ekmek kalıbı (Boyu 30 cm. üst genişliği 12 cm. alt genişliği 11 cm. derinliği 11 cm.)

Un hariç bütün malzemeyi bir kaba koyarak 2 dakika karıştırınız. Unu ilâve ederek iyice yoğurunuz. Öyle olmalıdır ki, hamur elinize yapış-mamalıdır. Üzerine kalın bir bez kapatarak 30 dakika mayalanmaya bırakınız.
Sonra elinizin tabanıyla 2 dakika yoğurup, üzerine basıp, ezerek hamuru uzatınız. Hamurun uzunluğunu 90 santim kabul ederek 30 santimlik ucunu hamurun üzerine kıvırıp, diğer ucunu da kıvrılmış hamurun üzerine kıvırınız.
Üzerine tekrar bez kapatınız ve 30'ar dakika arayla 2 defa aynı şekilde hamuru yoğurunuz. (Mayalanmış hamuru söylediğimiz şekilde veya başka bir şekilde ezmeye ve yoğurmaya, mayasını kırmak denir.) Sonra üzerine bir bez kapatıp 30 dakika mayalandırınız.
Her bir kalıp için 1.400 gram olarak hamuru 2 parçaya kesip, hafifçe yoğurunuz ve ekmek kalıbını tamamen yağlayıp hamuru kalıba koyunuz. Kalıbın kapağını kapatarak 20-25 dakika mayalanması için bekletiniz.
Kapağı kapalı olarak 250 derecedeki hızlı ateşli fırına sürüp, fırın ısısını kapayınız. 25 dakika ısısı kapalı olarak pişirip, tekrar ısıyı açınız ve 20 dakika daha pişirip fırından çıkarınız.
Kalıbın kapaklarını açıp ekmeği kalıptan çıkararak soğuyunca kullanınız.

Not: Yaz aylarında maya 75 grama inmelidir. Hamurun mayasının çabuk veya geç gelmesi, çalışılan yerin sıcaklığına bağlıdır. Fırına sürerken kontrol ediniz. Hamur kalıbının 1/2 seviyesine kadar kabarmış olmalıdır.



MAKARNA ÖĞRETEN

Necip Usta

250 gram 3 numara makarna
1/2 tatlı kaşığı tuz
Az karabiber
750 gram süt
2 adet yumurta
1 su bardağı rende kaşar
Az hindistancevizi
2 çorba kaşığı tepeleme yağ (veya gravyer)
1,5 kahve fincanı un (40 gram)

1) Makarnayı bol tuzlu kaynar suda 12 dakika haşlayıp soğuk su ile soğutarak süzdürünüz.
2) İçi yağlanmış küçük bir tepsinin veya güvecin veya ateşe dayanıklı bir cam kabın içini yağlayıp makarnayı ilâve ediniz.
3) Tuzunu, hindistancevizini, karabiberini ve eriterek 1 kaşık yağ ilâve ediniz. Sonra karıştırarak bir kenara ayırınız.
4) Küçük bir tencereye 1 kaşık yağla unu koyup orta ateşte karıştırarak 2 dakika kavurunuz.
5) Ateşten alarak 5 dakika dinlendiriniz. Sonra kaynar olarak sütü karıştırarak ilâve ediniz.
6) Karıştırarak orta ateşte kaynatarak 5 dakika pişirip ateşten alınız. Karıştırarak 2 adet yumurtayı ilâve edip sosun yarısını makarnanın üzerine döküp karıştırınız.
7) Makarnayı düzelterek kalan sosu yayınız ve üzerine döküp peynirini serpiniz. 30 dakika fırında kızartıp servis yapınız.



FIRIN MAKARNA

Necip Usta

250 gram 3 numara makarna
5 adet yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
Az karabiber
3 su bardağı süt (600 gram)
Az hindistancevizi
1 su bardağı rende kaşar (veya gravyer)
2 çorba kaşığı yağ

1) Makarnayı tuzlu bol kaynar suda 12 dakika haşlayınız. Soğuk su ile soğutup süzdürünüz.
2) Bir güvecin veya ateşe dayanıklı cam kabın veya küçük bir tepsinin içini tamamen yağlayıp makarnayı ilâve ederek üzerine tuzunu, biber ve hindistancevizini, yağını eirmiş olarak ilâve edip karıştırınız.
3) Yağladığınız kabın içine düzgünce yayınız. Yumurtayı bir kapta çırpıp üzerine kaynar olarak sütünü karıştırarak yediriniz.
4) Makarnanın üzerine gezdirerek dökünüz ve peynirini serpip 20 dakika orta hararetli fırında kızartıp servis yapınız.



PİLİÇLİ BULGUR PİLAVI

Necip Usta

500 gram bulgur
1 adet iri domates, soyulup ince doğranmış
6 çorba kaşığı tepeleme yağ
1 iri soğan, ince kıyılmış
5 su bardağı et suyu (yoksa su)
1 adet piliç (750-800 gramlık)
1 tatlı kaşığı tuz
5 adet sivribiber, halka doğranmış

1) Bulguru iyice yıkayıp temizledikten sonra bir süzgece çıkarınız.
2) Bir tencereye yağın 1 kaşığını koyup soğanını ilâve ederek hafif sararıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
3) Sonra piliçleri ilâve ediniz. 4-5 dakika kavurup domatesini, et suyunu ve tuzunu ilâve ederek 15 dakika pişiriniz.
4) Bir tencereye kalan yağı koyup kızdırınız. Bulguru ilâve ederek 5 dakika kavurup biberi ve piliçleri suyu ile ilâve edip bir kere kuvvetlice kaynatınız.
5) Kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika pişiriniz. Ateşten alarak 15 dakika demlendiriniz.
6) Karıştırdıktan sonra servis yapınız.

Not: Piliçle suyu fazla kaynatırsanız suyu biçmelisiniz, pilava koyarken 4 su bardağı olmalıdır.



PİLAVLAR HAKKINDA

Necip Usta

İyi bir pilav pişirebilmek için, iyi bir pirinç ve et suyu gerekir. Ülkemizde yetişen pilavlık 3 çeşit iyi pirincimiz vardır:
Karolin: Mat, tombul, uzundur; bir tarafı hafif çizgili gibidir. Güzeldir, pilavı iyi olur.
Bersani: Parlak ve ince uzundur; pilavı çok güzel olur.
Kulaklı: Bersani gibidir. Hafif krem rengindedir. Bersaniden daha güzeldir. Ancak, ender bulunmaktadır.
Violin tipleri tombul, kısa pirinçler de güzel olmakla birlikte, pilavları gösterişsiz olur.
Bütün bu pirinçlerin hangisi olursa olsun, taze olursa iyi pilav pişirmek güçtür. Normal olarak 1 kilo pirincin 2 litre su çekmesi gerekir. Taze pirinçler ise, az su çeker, piştikten sonra birbirlerine yapışır ve kırılırlar. Bayat, dinlenmiş pirincin pilavı ise tane tane olur ve 1 kilo pirinç, 2 litre et suyu (yani, 1 su bardağı pirinç, 2 su bardağı et suyu) çeker. Bu bakımdan pirincin dinlenmiş olması önemlidir. Et suyu da çok önemlidir. Pilavlar için en iyi et suyu, evvelâ tavuk suyu, sonra sığır et suyudur. Koyun et suyu ise mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır. Yağlardan ise pilav için en iyi yağ, tavuk yağıdır ve sonra tereyağı gelir.
İran pirincinin en meşhuru amberbu denen cinsidir. Memleketimizde Antakya civarında az elde edilen bu pirinçten ünlü çilav yapılır. Çilav, pilav cinslerinin en hafifidir.



SU BÖREĞİ

Necip Usta

6 su bardağı un (600 gram)
500 gram buğday nişastası
5 adet yumurta
1 çorba kaşığı tuz
Börek içi
Gerekirse 2 çorba kaşığı su
500 gram suyu alınmış tereyağı

Su Böreği Hamuru'nu buradaki malzemeyle aynen hazırlayıp yufka olarak açınız.
Hamuru haşlamak için genişçe bir tencereyi su ile doldurup bol tuz atınız ve kaynatınız. Su devamlı orta ateşte kaynamalıdır.
Hamurları soğutmak için bir başka tencereyi soğuk su ile doldurunuz.
Bir kalbur veya geniş bir süzgeci ters çeviriniz ve üzerine büyükçe bir peçete seriniz.
Böreği yapacağınız tepsiyi fırında biraz kızdırıp sonra soğutarak içini tamamen yağlayınız. Yapışmaması için dibine 1 adet bütün yufka yerleştiriniz.
Eğer yufkaların büyüklüğü, su kaynayan tencereden genişse yufkaları 4'e bölünüz.
Bir parça yufkayı alıp suyun içerisine yatırır gibi atınız. Bir kevgirin tersiyle yufkanın üzerine kaynayan sudan serpiniz. Yufkayı suyun içerisine batırarak 1 dakika haşlayınız.
Kevgirin tersiyle yufkayı soğuk suyun içine çıkarınız. Soğuk sudan elinizle çıkarıp peçete serilmiş süzgecin üzerine yayınız. Üzerine başka bir peçete kapatarak hamurun üstünden suyunu kurulayınız.
Hamuru alarak tepsinin altına döşeyiniz. Ve her hamuru döşeyişte üzerine bir fırçayla tereyağı serpiniz.
Bütün hamurları teker teker haşlayarak tarif edildiği şekilde kurulayarak tereyağı serpiniz, yalnız hamurlar yarılanınca, ortasına kıyma veya peynirini serpiniz.
Diğer yufkaları da harcın üzerine haşlayarak ve yağ serperek döşeyip hepsini tamamlayınız.
40-45 dakika fırında pişiriniz. Sonra altüst çevirip dilim dilim kesip servis yapınız.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.08.2021



ISPANAK PÜRESİ

Necip Usta

2 kilo ıspanak (tercihen kuzu ıspanağı)
1 kahve kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı yağ
1 kahve fincanı un
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
Az rende hindistancevizi

1) Ispanakların yapraklarını ayıklayınız. 4-5 defa yıkadıktan sonra, içinde 1 kahve kaşığı karbonat bulunan kaynar suda 5 dakika haşlayınız.
2) Süzgece boşaltıp soğuk su ile soğutunuz. Sonra sıkarak sudan çıkarınız. Makineden geçirerek bir kenara ayırınız. (Makine yoksa, çok ince olarak bıçakla kıyınız.)
3) Bir tencereye yağı ve unu koyarak 1 dakika kavurunuz.
4) Sütü kaynar olarak ilâve ediniz. Karıştırarak 3-4 dakika pişiriniz.
5) Diğer küçük bir tencereye tereyağını koyup eritiniz. Ispanağı ilâve ederek 2 dakika sote yapınız.
6) Tuzunu, hindistancevizini, hazırladığınız sütlü beşameli ilâve edip karıştırarak servis yapınız.

Not: Ispanağı az suda ve 5 dakika haşlayınız. Daha az haşlarsanız sonradan pişmez ve pişerken rengini kaybeder.



ZEYTİNYAĞLI KIŞ TÜRLÜSÜ

Necip Usta

3 orta boy kereviz
1 orta boy havuç
2 orta boy patates
3 adet pırasa
3 orta boy soğan
2 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 bağ dereotunun yaprakları

1) Kereviz, havuç ve patatesleri ortadan yarıp parmak biçimi 4 santim uzunluğunda doğrayınız.
2) Pırasaları da yarmadan aynı şekilde doğrayınız. Yıkadıktan sonra susuz olarak bir tencereye evvelâ havuçları, sonra diğer sebzeleri diziniz.
3) Soğanları da temiz olarak ortadan yarıp üzerine dizerek yağ, tuz ve 1 kahve fincanı su koyarak 20 dakika ağır ateşte kaynatıp sebzelerin ölmesini sağlayınız.
4) Sonra 2 çay fincanı suyu ilâve ederek 1,5 saat pişirip üzerine dereotunu serpiniz. Soğuk olarak servis yapınız.

Not: Arzuya göre, şalgam ve yerelması kullanabilirsiniz.



ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Necip Usta

2 adet orta boy kereviz (600-700 gram)
1 adet orta boy havuç
8 adet arpacık soğanı
2 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı un
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 limonun suyu
1,5 su bardağı su
1 kahve kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı bezelye
1 bağ dereotunun yaprakları

1) Kerevizlerin iki ucunu hafifçe kesiniz. Sonra 1'er santim kalınlığında yuvarlak dilimleyiniz ve kabuklarını soyunuz.
2) Bıçağın ucuyla 1 santim kenar bırakarak delmeden bıçağı yan batırıp külâh gibi kerevizin içini kesiniz; hafifçe yuva gibi çıkarınız. Yıkayıp süzdürünüz.
3) Havuçları temizleyip zar gibi doğrayınız. Soğanları hafifçe soyunuz.
4) Küçük bir kuşhaneye yağı koyup kızdırınız. Havuçları atıp 2'şer dakika kavurunuz. Kerevizleri de ilâve ederek 2-3 dakika kırmadan kavurunuz.
5) Soğanını ve ununu ilâve edip 1 kere karıştırarak tuzunu, limon suyunu, suyu ve tozşekerini ilâve ederek üzerine bir yağlı kâğıt ve kapağını kapatıp ağır ateşte 45 dakika pişiriniz.
6) Soğutup yuva gibi içine havuç, soğan ve bezelyeyi doldurup üzerine de dereotunu serpip servis yapınız.



KABAK İMAM BAYILDI

Necip Usta

5 adet orta boy kabak
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı tozşeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
1 bağ kıyılmış maydanoz
5 adet iri soğan
3 diş sarımsak
4 adet domates
1 adet dolma biber

1) Kabakların kabuklarını kazıyıp iki ucunu hafifçe kesiniz. Tam ortasına bir bıçak sokup 3'er santim aşağı ve yukarı yarınız. Karşısından tekrar sokup yardıktan sonra üzerlerine 1 çorba kaşığı tuz serpip 30 dakika tuzda ölünceye kadar bırakınız.
2) Soğan ve sarımsağı soyup piyaz biçimi doğrayınız. 3 adet iri domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkararak ince kıyınız. 1 adet orta boy domates ve dolma biberin saplarını çıkarıp dikine karşılıklı 6 parçaya bölünüz.
3) Küçük bir tencereye 2 fincan zeytinyağını koyup kızdırınız Soğan ve sarmısağı ilâve edip sarartmadan 5 dakika kavurunuz. Domatesini, tozşekerini ve tuzunu ilâve ediniz. 2 dakika daha kavurup ağır ateşte 15 dakika pişirip süzgeçte süzünüz. Suyuyla beraber saklayınız.
4) Kabakları yıkayıp küçük bir tencereye koyup üzerine Vz kahve fincanı zeytinyağı, Vz su bardağı su koyup ağır ateşte 15 dakika kaynatınız.
5) Küçük bir tepsiye veya güvece çıkarıp soğanını, maydanozunu karıştırıp eşit şekilde kabakların içine doldurunuz.
6) Üzerlerine yanyana 1'er domates ve 1'er biber koyup soğanın suyunu ve kalan zeytinyağını da ilâve derek hafif yağlanmış yağlı kâğıt kapatıp fırında veya kapalı olarak ocağın üzerinde 30 dakika pişiriniz.



İMAM BAYILDI

Necip Usta

6 orta boy patlıcan
Tuz
6 orta boy soğan
3 diş sarımsak
3 büyük domates
1/2 çay fincanı zeytinyağı
1,5 çay fincanı su
1 bağ kıyılmış maydanoz
1 orta boy domates (parmak şeklinde 5 parçaya bölünmüş)
1 dolma biber (domates gibi kesilmiş)

1) Patlıcanların saplarını 3 santim bırakarak kesiniz. Öbür uçlarını da 3'er santim keserek ayırıp saplarındaki yeşil yapraklarını keserek temizleyiniz.
2) Patlıcanların iki tarafından 2'şer santim kabuk bırakarak beyaz olarak soyunuz. Tam ortalarından bir bıçak sokup karşılıklı 2'şer santim aşağıya ve 2'şer santim yukarıya yarınız.
3) Üzerlerine 2 çorba kaşığı tuz serpip karıştırınız ve 30 dakika bekletip yıkayınız, hafifçe sıkarak bir tabağa çıkarınız.
4) Soğpn ve sarmısağı piyaz biçimi doğrayınız Domateslerin kabuğunu soyup ince doğrayınız.
5) Bir tencerede yağı kızdırıp patlıcanları ilâve edip sararıncaya kadar kızartınız ve pişireceğiniz tepsiye diziniz.
6) Yağı başka bir tencereye boşaltıp soğanları ve sarmısağı ilâve ediniz. Beyaz vaziyette 5 dakika kavurarak domatesleri ilâve ediniz.
7) Tuz ve suyunu koyup ağır ateşte 15 dakika pişiriniz. Bir süzgece boşaltıp suyunu saklayınız.
8) Süzgeçteki soğanların içine maydanozu karıştırınız. Patlıcanları yarık tarafından kaşığın tersiyle açarak soğanları doldurunuz.
9) Üzerine 1 dilim domates, 1 dilim biber ve sakladığınız suyu ilâve ediniz ve ağır ateşte üstü kapalı olarak 30 dakika pişirip, soğuk olarak servis yapınız.



ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Necip Usta

1 kilo taze bakla
1 bağ taze yeşil soğan
3 orta boy kuru soğan
3 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1/2 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
2 çay fincanı kaynar su
1 bağ dereotu

1) Baklaların iki başını ve kenarlarını keskin bir bıçakla keserek veya elinizle çekerek temizleyip yıkayarak bir süzgece çıkarınız.
2) Taze soğanları temizleyip bakla büyüklüğünde parçalara kesiniz.
3) Kuru soğanları temizledikten sonra ortadan 2'ye bölünüz.
4) Pişireceğiniz tencereye baklaları muntazam diziniz. Üzerine soğanları koyarak yağını, limon suyunu, tuz ve tozşekerini ilâve edip tencereyi de ateşe koyup kapağını kapatınız.
5) Baklalar bırakacağı suyu çekip sarı bir renk alıncaya kadar ağır ateşte 20-25 dakika pişiriniz.
6) Sonra üzerine 2 çay fincanı kaynar su koyup 1,5 saat daha pişiriniz.
7) Soğutup üzerine de dereotunu serpip servis yapınız.



KADIN BUDU KÖFTE

Necip Usta

1 kahve fincanı pirinç
1 çorba kaşığı yağ
2 küçük soğan, ince kıyılmış
500 gram yağsız kıyma (kuzu veya koyun)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 kahve kaşığı karabiber
Kızartmak için:
4 çorba kaşığı un
3 adet yumurta
1 su bardağı rafine yağı

1) Pirinci ayıklayıp kaynar suda 20 dakika haşlayıp süzdürünüz.
2) Bir tencereye 1 kaşık yağ koyup kızdırınız. Soğanı ilâve ederek hafifçe sarartınız. Kıymanın yarısını ilâve edip soğanla 5 dakika kavurunuz.
3) Bir tepsiye boşaltıp içerisine kalan çiğ kıymayı, tuz, biber ve pirinci ilâve edip iyice karıştırınız.
4) Sonra malzemeyi 20 eşit parçaya bölüp yumurta gibi yuvarlayınız. Parmaklarınızla hafifçe bastırarak yassıltınız.
5) Küçük bir kapta köfteleri önce una, sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda 3'er dakika altüst çevirerek altın sarısı gibi kızartıp servis yapınız.



DALYAN KÖFTE

Necip Usta

5 dilim beyaz ekmek içi
750 gram az yağlı koyun kıyması
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 kahve kaşığı kırmızıbiber
1/2 kahve kaşığı karabiber
1/2 kahve kaşığı kimyon
1 adet rendelenmiş soğanın suyu
1/2 kahve fincanı su
6 adet kuzu gömlek yağının yarısı
1/2 su bardağı Sebze Karışımı,
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası

1) Ekmek içini bol suda 5 dakika ıslayıp, sıkıp bir tabağa çıkarınız. Gömlek yağı hariç bütün malzemeyi ilâve edip yoğurunuz.
2) Gömlek yağını sıcak suda 5 dakika ıslayıp masanın üzerine seriniz.
3) Köfteyi bir oklava kalınlığında yuvarlayıp gömlek yağının üzerine koyunuz ve sigara sarar gibi sarınız.
4) Küçük bir tepsinin dibini hafif yağlayıp köfteyi ilâve ediniz. Ortadan hızlı fırında 30 dakika pişirip Sebze Karışımı'nı ilâve ederek 3-4 dakika pişirip fırından çıkarınız.
5) Köfteyi bir kaba çıkarıp sebze dökülmeden yağını süzdürüp ununu ilâve ediniz. 1 dakika karıştırıp salçasını ilâve ediniz. 1 dakika karıştırıp salçasını ilâve ediniz. 10 dakika daha kaynatıp süzdürünüz.
6) Köfteyi bir servis tabağına dilimleyip sosunu da ayrı olarak servis yapınız.

Not: Dalyan Köftesi'ni, sararken köftenin ortasına boydan boya 8 dakika haşlanmış yumurta dizerek hazırlayabilirsiniz.






   
Sayfa: 1, 2, 3 ... 28, 29, 30  Sonraki »



lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

596